Victoria & Albert Museum, London

Museum Wayfinding

The award-winning V&A Wayfinding assignment was one of the most rewarding projects we have completed in recent years. 

There were so many factors to be considered, not least the need to cause minimal disruption so that visitors and private events (which are the museums life blood) could continue. Most of the works were therefore carried out overnight and over several weeks. We worked closely with the museum’s estates team to ensure we could get the signs from one location to another and with limited storage space available on-site, staged deliveries were needed. Fixing into the walls and ceilings of one of London’s most iconic listed buildings is not for the faint hearted either, with extensive testing and sampling taking place before installation. There are over 400 signs in all, ranging from totem signs clad in black tulip wood, to projecting, wall mounted facilities signs, maps and hanging gallery signs. Each sign was fabricated by hand, with direct to media print being applied for the graphic elements, giving a durable, unbelievably sharp finish. The signage and wayfinding scheme won the coveted SEDG (Society for Experiential Graphic Design) ‘HONORS AWARD’ in 2020. Furthermore, the V&A undertakes continual visitor surveys and the results speak for themselves:

74 percent of visitors said that they found navigating easy or very easy, compared to 58 percent in the same period the prior year. The proportion of visitors answering “difficult” or “other” fell from 18 percent to just 3 percent.

(Source V&A)

Share:

More Posts

Gravesend wayfinding signage

Municipal signs pointing to the post office or the park can just be functional or they can add something to the environment. At Reade Signs

Dog House Creative Workspace

Dog House Creative

Dog House is a unique workspace for sole traders and business owners in Reading. It’s a refurbished, Grade II listed building designed to create a

Gainsborough Children’s Centre

Working with main contractor to build and install these impressive 1300mm high letters to advertise the new Children’s Centre (which is attached to the Gainsborough

Sugar House Island

We were tasked with manufacturing and installing the 1.5 mtr high letters and logo on the top of No. 1 Sugar House Lane, the gateway